Ce simptome ai când ai un chist ovarian?

Știai că o senzație ușoară de presiune în zona pelvisului poate fi unul dintre simptomele subtile ale unui chist ovarian? Dacă încă nu ai reușit să ajungi anul acesta la vizita ginecologică de rutină și ai anumite îngrijorări, specialiștii ginecologi de la Royal Hospital îți vin în ajutor astfel încât să lași în urmă emoțiile aferente unui control ginecologic.

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, te ajută să identifici cele mai frecvente simptome ale unui chist ovarian.

Ce sunt și de ce apar chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt săculeți cu lichid care se formează la nivelul ovarelor, care pot să apară la femei de toate vârstele. Există diferite tipuri de chisturi, multe dintre ele fiind, din fericire, benigne. Este important să știi că, de regulă, cauzele chisturilor ovariene sunt diferite dacă te afli înainte de momentul menopauzei sau dacă ești la menopauză. La femeile care nu au ajuns la menopauză, printre cauzele apariției chisturilor ovariene se numără:

  • Ovulația: un chist ovarian funcțional nu reprezintă o afecțiune și poate să apară în perioada ovulației, micșorându-se în timp, fără tratament.
  • Chistul dermoid: poate să apară la femeile de 20-40 de ani. Aceste chisturi  ovariene sunt benigne dar, foarte rar, pot fi canceroase.
  • Sindromul ovarelor polichistice: femeile cu acest sindrom prezintă mai multe chisturi mici, inofensive. Pacientele pot necesita tratament pentru efectele sindromului, printre care se regăsește și menstruația neregulată.
  • Alte cauze ale apariției chisturilor ovariene mai sunt: endometrioza, sarcina, anumite infecții pelvine severe.
O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.

La femeile aflate deja la menopauză, chisturile ovariene pot să apară pe fondul unor formațiuni/proliferări necanceroase sau în urma acumulării de lichid în ovare.

În cazul femeilor aflate la menopauză există mai multe șanse ca formațiunile tumorale noi să fie cauzate de cancer decât în cazul celor aflate în premenopauză.

CITEȘTE ȘI   Ce este consultul ginecologic și de ce ar trebui să îl faci anual?

Chist ovarian, simptome frecvente

Unele femei experimentează anumite simptome de chist ovarian sub forma durerii sau a unei presiuni pelvine, în timp ce altele nu au deloc semne de boală. Așadar, un chist ovarian poate fi simptomatic sau asimptomatic. Iată care sunt cele mai întâlnite simptome de chist ovarian:

  • Durerea sau presiunea la nivelul abdomenului inferior, în partea unde se află chistul, poate fi un simptom. Durerea poate fi foarte stridentă sau, dimpotrivă, mai greu sesizabilă. Poate să dispară, apoi să revină. Ascultă-ți corpul și încearcă să observi micile schimbări;
  • O senzație de balonare poate fi, de asemenea, printre simptomele unui chist ovarian;
  • Durere în timpul actului sexual;
  • Menstruații dureroase. Menstruațiile neregulate, în schimb, nu implică, întotdeauna, prezența unui chist ovarian.

Anumite simptome prelungite pot fi asociate cu sindromul ovarului polichistic. Această problemă determină o menstruație neregulată, precum și alte probleme hormonale, obezitate, infertilitate. Și hirsutismul este un semn al acestui sindrom, precum și dificultatea de a pierde în greutate.

Chist ovarian, simptome severe

Uneori, un chist ovarian poate avea simptome mai grave, care să te trimită la medic de urgență.

Ruperea chistului

În plus față de simptomele deja enumerate, poți simți o durere pelvi-abdominală bruscă, intens pronunțată, senzație de vomă, piele umedă și rece, respirație intensificată și senzație de slăbiciune. În acest caz este necesar să mergi la ginecolog cât mai repede.

Torsiunea de ovar

Simptomele, în acest caz, sunt:

  • durere intensă la  nivelul ovarelor, brusc instalată;
  • stări de greață;
  • vărsături;
  • crampe abdominale.

Ambele situații, de chist rupt sau de torsiune de ovar (răsucirea ovarelor, a ligamentelor și chiar a trompelor uterine față de poziția normală) reprezintă urgențe medicale care necesită intervenție chirurgicală. De asemenea, dacă în urma unui investigații imagistice (ecografie, RMN) sau a analizelor de sânge rezultă suspiciuni de cancer ovarian se impune intervenția chirurgicală de urgență.

CITEȘTE ȘI   Care sunt simptomele unui cancer de col uterin și cum le descoperi la timp?

Sunt și situații în care ruperea chistului ovarian nu este gravă. Ea poate apărea în perioada de menstruație iar durerea poate fi tratată cu medicamente.

Majoritatea cazurilor de ruptură nu cauzează complicații suplimentare și necesită doar ținerea sub observație. În anumite situații, complicațiile pot determina internarea și/sau necesitatea unor intervenții chirurgicale. Chiar și în cazul celor mai fine simptome care te-ar putea duce cu gândul la un chist ovarian, este necesar un control ginecologic pentru o diagnosticare corectă și din timp.

Ai nevoie de aceste investigații, ca să poți sta liniștită. Programează-te pentru un control de rutină, la Royal Hospital.

Atentie! Vaccinarea nu te protejeaza pentru o infecție deja existentă cu un tip HPV, ea te protejează de o nouă infectare, cu un alt tip de virus cuprins într-unul din vaccinurile descrise mai sus.
Nu este nevoie de revaccinare.
Vaccinul determină o protecție de durată.
În 2020, primul an de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV în România, peste 21.000 de tinere au fost vaccinate (sursa: Hotnews).