INCONTINENȚA URINARĂ LA EFORT LA FEMEIE SE MANIFESTĂ CA O PIERDERE INVOLUNTARĂ DE URINĂ, APĂRUTĂ ÎN URMA UNUI EFORT FIZIC, A CĂRUI INTENSITATE POATE VARIA DE LA FOARTE MARE LA ACȚIUNI APARENT BANALE, CUM AR FI TUSEA, RÂSUL SAU STRĂNUTUL.

Pierderea de urină

Pierderea de urină poate însemna o cantitate redusă, câteva picături, sau întreaga cantitate de urină care se găsește în vezica urinară.

Pentru multe femei, subiectul este unul foarte delicat, jenant, astfel că multe paciente amână nejustificat de mult prezentarea la medic pentru a discuta și a fi investigate. Acest comportament este neadecvat, deoarece, odată instalată, incontinenta urinară la efort va continua să progreseze, neexistând varianta vindecării spontane.

Incontinența urinară

Din păcate, pentru tratamentul incontinenței urinare la efort nu există un tratament medicamentos, deși au existat numeroase tentative din partea industriei farmaceutice de a dezvolta și omologa un astfel de produs. Piața produselor farmaceutice care pot fi comercializate fără rețetă include o serie de preparate care promit vindecarea incontinenței urinare, deși nu există nici un fel de date concrete care să susțină această afirmație.

PÂNĂ LA 50 DE MILIOANE DE PERSOANE DIN LUMEA DEZVOLTATĂ POT FI AFECTATE DE INCONTINENȚA URINARĂ.

Chirurgia rămâne singura variantă de a rezolva această patologie a femeii, cu un impact atât de puternic la nivel social și emoțional, iar aici medicul specialist are la dispoziție câteva alternative de intervenție.

Montarea unei bandelete suburetrale prin procedeu TOT s-a dovedit a fi în același timp cea mai eficientă și cea mai lipsită de complicații dintre toate aceste tehnici. Intervenția se bucură de o rată de succes de peste 95%, dacă diagnosticul preoperator cât și tehnica chirurgicală au fost corecte. Spitalizarea după această intervenție este de numai o noapte.

Recuperarea

Recuperarea după montarea bandeletei TOT este rapidă, pacienta putându-și relua activitățile cotidiene la câteva zile postoperator. Activitatea sexuală va putea fi reluată la minim trei săptămâni după montarea bandeletei suburetrale. Nu este necesar nici un fel de regim alimentar specific, singura recomandare pentru perioada de după intervenție fiind aceea ca pacienta să evite eforturile fizice mari.

Având în vedere că este vorba despre o intervenție cu grad redus de complexitate, cu rată mare de succes și complicații rare, se recomandă recurgerea la această intervenție tuturor pacientelor care au fost diagnosticate cu incontinență urinară la efort și cărora li s-a recomandat tratament chirurgical.