Ce este fibromul uterin și care sunt simptomele lui?

Ca femeie, ai foarte multe roluri și, în funcție de acestea, priorități. Zi de zi, te împarți între viața de familie, prieteni, profesie, iar timpul doar pentru tine îl numeri în minute. Acordă-ți timpul necesar pentru a face din sănătatea ta o prioritate. Este important să știi că o afecțiune precum fibromul uterin ar putea să îți afecteze negativ calitatea vieții. Dacă experimentezi semnele unei astfel de probleme de sănătate, fă-ți curaj și cere ajutor specialiștilor de la Royal Hospital.

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstetrică-Ginecologie, îți explică tot ce trebuie să știi despre simptomele unui fibrom uterin, ca să poți să le recunoști cât mai din timp

Ce sunt fibroamele uterine?

Fibroamele uterine se numără printre cele mai frecvente tumori pelvine diagnosticate la femei. Între 40-80% dintre femei au, la un moment dat în viață, un fibrom uterin, potrivit datelor. Un fibrom uterin este o formațiune tumorală benignă, care apare la nivelul uterului și care determină mărirea în volum a acestuia, sau doar o îngroșare a peretelui uterin. Fibromul uterin este influențat de fluctuațiile hormonale, de stilul de viață al femeii, de predispoziția genetică, precum și de numărul de sarcini. Riscul de apariție a fibromului este mai ridicat la femeile care nu au avut nicio sarcină. Ar trebui să mai știi și că predispoziția pentru fibrom uterin crește după vârsta de 30-40 de ani. Fibromul este descoperit în cazul femeilor care încă nu au ajuns la vârsta menopauzei și, în timp, poate duce la complicații ale sarcinilor sau chiar la infertilitate. Simptomele fibromului uterin sunt, de multe ori, foarte subtile sau chiar inexistente, un fibrom de mici dimensiuni putând să fie asimptomatic. În schimb, un fibrom mai voluminos poate determina simptome variate.

O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
CITEȘTE ȘI   Ce este și cum se manifestă infecția HPV la bărbați?

Simptomele fibromului uterin

Simptomele fibromului uterin pot include:

  • menstre mai abundente (menoragii), care în unele situații nu se mai opresc;
  • sângerări anormale în afara menstrei (metroragii);
  • menstruații foarte dureroase (dismenoree);
  • durere sau presiune în zona pelvisului;
  • durere la contact sexual;
  • simptome urinare (micțiuni frecvente sau dificultăți de golire a vezicii urinare);
  • simptome intestinale (constipație);
  • mai pot să apară probleme de ordin reproducător, precum infertilitate, complicații obstetricale.

Pe rând, iată cum se manifestă, mai exact, simptomele fibromului uterin:

Sângerări menstruale masive sau cu o durată neobișnuită

Sângerările menstruale anormale, în termeni de durată sau abundență, sunt asociate cu anemie, dată de deficitul de fier, slăbiciune sau senzația de oboseală cronică, tulburări ale ritmului cardiac, anxietate. Acestea pot să aibă un impact social și profesional asupra unei paciente și asupra capacității sale de îndeplinire a sarcinilor domestice sau de la locul de muncă.

Senzația de presiune și/sau dureri la nivelul pelvisului

Modificările structurale de la nivelul uterului, care sunt cauzate de fibrom, pot duce la creșterea presiunii resimțite în anumite zone ale acestuia. Din această cauză, pacienta poate acuza senzația de durere sau de presiune pelvină. Durerea este un simptom mai puțin frecvent decât sângerările anormale, în uterul fibromatos. Uneori, durerea de la nivelul pelvisului poate fi resimțită și la spate.

Localizarea fibroamelor poate duce la obstrucția tractului urinar sau intestinal. Această obstrucție determină, la rândul său, dificultăți la urinare, eliminarea incompletă a urinei sau constipație.

Disfuncții reproductive (infertilitate sau complicații obstetricale)

Fibroamele care distorsionează cavitatea uterină, duc la dificultăți legate de concepere și cresc riscul de avort spontan. În plus, fibromul uterin poate fi asociat și cu rezultate adverse ale sarcinii, de exemplu, cu abruptio placentae (dezlipirea de placentă normal inserată), cu anumite restricții de creștere fetală, cu o poziție anormală a copilului, ba chiar și cu naștere prematură.

CITEȘTE ȘI   Biopsie endometrială - identificarea cauzei de sângerare anormală

Fibromul uterin asimptomatic

Datele despre incidența fibromului uterin asimptomatic sunt limitate. Se estimează că cel puțin 50% dintre fibroame sunt asimptomatice, dar această cifră poate fi o subestimare. Este important de notat că există posibilitatea ca un fibrom inițial asimptomatic să devină simptomatic. Simptomele fibromului uterin nu ar trebui ignorate. Consultul ginecologic duce la depistarea precoce a cauzei acestor semne, precum și la identificarea fibroamelor uterine asimptomatice. În diagnosticarea fibroamelor uterine se mai folosesc metode suplimentare precum ecografia transvaginală, RMN-ul, CT-ul. Multe femei venite la un control ginecologic de rutină la Royal Hospital au descoperit că suferă de fibrom uterin și au reușit să beneficieze, din timp, de tratamentul necesar. Toate investigațiile recomandate de medic te vor ajuta să eviți complicațiile, precum afectarea funcției reproductive și scăderea calității vieții. Există un risc de 1-2% ca fibroamele uterine să devină maligne (să se transforme în cancer), denumirea fiind de sarcom uterin, cu un prognostic medical foarte prost.

Atentie! Vaccinarea nu te protejeaza pentru o infecție deja existentă cu un tip HPV, ea te protejează de o nouă infectare, cu un alt tip de virus cuprins într-unul din vaccinurile descrise mai sus.

Suntem aici pentru tine. Fă-ți timp pentru sănătatea ta și programează-te la un consult la Royal Hospital.

Nu este nevoie de revaccinare.
Vaccinul determină o protecție de durată.
În 2020, primul an de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV în România, peste 21.000 de tinere au fost vaccinate (sursa: Hotnews).