Cuprins

Ganglion santinelă

Tehnica ganglionului-santinelă este o procedură minim invazivă în chirurgia oncologică mamară prin care multe dintre femei pot evita limfadenectomia axilară, adică extirparea completă a ganglionilor axilari.

Ce sunt ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici sunt organe rotunde mici care fac parte din sistemul limfatic al corpului. Sistemul limfatic este o parte a sistemului imunitar, ce constă dintr-o rețea de vase și organe care conțin limfa. Limfa este un lichid limpede care transportă celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor, precum și lichide și deșeuri din celulele și țesuturile corpului. La o persoană cu cancer, limfa poate transporta și celule canceroase care s-au desprins din tumora principală.

Limfa este filtrată prin intermediul ganglionilor limfatici, care se găsesc pe scară largă în tot corpul și care sunt conectați unul cu celălalt prin vasele limfatice. Grupuri de ganglioni limfatici sunt localizați în gât, axile, piept, abdomen și zona inghinală. Ganglionii limfatici conțin globule albe (limfocite B și limfocite T) și alte tipuri de celule ale sistemului imunitar. Cel mai important rol al ganglionilor limfatici este că aceștia captează bacterii și viruși. Captează de asemenea și unele celule deteriorate și anormale, ajutând astfel sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.

Multe tipuri de cancer se răspândesc prin sistemul limfatic, iar unul dintre primele locuri de răspândire a acestor tipuri de cancer este reprezentat de ganglionii limfatici din apropiere.

Ce este un ganglion santinelă?

Un ganglion santinelă este primul ganglion limfatic la care celulele canceroase sunt cel mai probabil să se răspândească dintr-o tumoare primară. Uneori, pot exista mai mult de un ganglion santinelă

Ce este o biopsie a ganglionului santinelă?

O biopsie a ganglionului santinelă (SLNB) este o procedură în care ganglionul santinelă este identificat, îndepărtat și examinat pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase. Este utilizat la persoanele care au fost deja diagnosticate cu cancer.

Un rezultat negativ al acestei biopsii sugerează că celulele canceroase nu s-au răspândit încă la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe.

Un rezultat pozitiv indică faptul că celulele canceroase sunt prezente în ganglionul santinelă și că s-ar putea să se fi răspândit la alți ganglioni limfatici din apropiere (numiți ganglioni limfatici regionali) și, posibil, la alte organe. Aceste informații pot ajuta medicul să determine stadiul cancerului (extinderea bolii în organism) și să dezvolte un plan de tratament adecvat cazului medical.

Ce se întâmplă în timpul unei biopsii de ganglion santinelă?

În primul rând, ganglionul (sau ganglionii) santinelă trebuie localizat. Pentru a face acest lucru, un chirurg injectează o substanță radioactivă, un colorant albastru sau ambele în apropierea tumorii. Chirurgul folosește apoi un dispozitiv pentru a detecta ganglionii limfatici care conțin substanța radioactivă sau caută ganglioni limfatici care sunt colorați cu colorantul albastru. Odată localizat ganglionul santinelă, chirurgul face o mică incizie în pielea de deasupra și îndepărtează ganglionul.

În cadrul Royal Hospital, echipa de medici chirurgi oncologi beneficiază de aparatură de ultimă generație, aparatul Gamma Finder fiind special conceput pentru a fi utilizat cu succes în detectarea ganglionului santinelă.

După ce este excizat, nodulul santinelă este apoi verificat anatomo-patologic pentru identificarea celulelor canceroase. Dacă se identifică prezența cancerului, chirurgul poate elimina ganglionii limfatici suplimentari. Excizia se face fie în timpul aceleiași proceduri de biopsie, fie în timpul unei proceduri chirurgicale ulterioare.

Te confrunți cu un diagnostic de cancer de sân? Află tot ce trebuie să știi despre biopsia ganglionului santinelă și despre rolul său în planul tău de tratament

Sună acum 021.9095

Care sunt beneficiile biopsiei ganglionului santinelă?

Acest tip de biopsie îi ajută pe medici în stadializarea cancerului și în estimarea riscului ca celulele tumorale să își fi dezvoltat capacitatea de a se răspândi în alte părți ale corpului. Dacă ganglionul santinelă este negativ pentru cancer, un pacient poate fi capabil să evite o intervenție chirurgicală mai extinsă a ganglionilor limfatici. Se reduc astfel potențialele complicații asociate cu extirparea multor ganglioni limfatici.

Care sunt posibilele daune ale biopsiei gangionilor santinelă?

Toate intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici, pot avea reacții adverse dăunătoare, deși îndepărtarea a mai puțini ganglioni limfatici este de obicei asociată cu mai puține reacții adverse, în special cu cele grave, cum ar fi limfedemul. Reacțiile adverse potențiale includ:

  • Limfedemul sau umflarea țesuturilor: în timpul intervenției chirurgicale asupra ganglionilor limfatici, vasele limfatice care duc la și dinspre ganglionul santinelă (sau grupul de ganglioni) sunt tăiate. Acest lucru perturbă fluxul normal al limfei prin zona afectată, ceea ce poate duce la o acumulare anormală de lichid limfatic care poate provoca umflarea zonei. Limfedemul poate provoca durere sau disconfort în zona afectată, iar pielea de deasupra poate deveni îngroșată sau întărită. Riscul de limfedem crește odată cu numărul de ganglioni limfatici îndepărtați. Există un risc mai mic cu îndepărtarea numai a ganglionului santinelă.
  • Serom sau un nodul cauzat de acumularea de lichid limfatic la locul intervenției chirurgicale
  • Amorțeală, furnicături, umflături, vânătăi sau durere la locul intervenției chirurgicale și un risc crescut de infecție
  • Dificultate la deplasarea părții afectate a corpului
  • Reacții cutanate sau alergice la colorantul albastru
  • Un rezultat fals negativ al biopsiei – adică celulele canceroase nu sunt văzute în ganglionul limfatic santinelă, chiar dacă s-au răspândit deja în ganglionii limfatici regionali sau în alte părți ale corpului. Un rezultat fals negativ al biopsiei oferă pacientului și medicului un fals sentiment de siguranță cu privire la amploarea cancerului în corpul pacientului.

Echipa noastră de la Royal Hospital Bucharest te poate ajuta să iei decizii informate pentru a obține cea mai bună îngrijire posibilă.

Programează un consult al sânului

Utilizarea biopsiei de ganglion santinela în cazul cancerului de sân

Celulele canceroase de sân sunt cel mai probabil să se răspândească mai întâi la ganglionii limfatici situați în zona axilei, lângă sânul afectat. Cu toate acestea, în cancerele de sân apropiate de centrul toracelui (lângă stern), celulele canceroase se pot răspândi mai întâi la ganglionii limfatici din interiorul toracelui (sub stern, numiți ganglioni mamari interni) înainte de a putea fi detectate în axilă. Numărul de ganglioni limfatici din axilă variază de la persoană la persoană: intervalul obișnuit este între 20 și 40.

Din punct de vedere istoric, in trecut, toți ganglionii limfatici axilari erau îndepărtați (într-o operație numită disecție a ganglionilor limfatici axilari) la femeile diagnosticate cu cancer de sân.

Această tehnică chirurgicală era utilizată din două motive:

pentru a ajuta la stadializarea cancerului de sân și pentru a ajuta la prevenirea recidivei regionale a bolii. Cu toate acestea, deoarece îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici în același timp creștea riscul de reacții adverse dăunătoare, au fost lansate studii clinice pentru a investiga dacă doar ganglionii santinelă ar putea fi îndepărtați.

După o urmărire extinsă a mai multor grupuri de femei care au efectuat strict îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor santinelă, s-a observat o supraviețuire globală de 10 ani, supraviețuire fără boală și rate de recidivă regionale similare, la femeile care au fost supuse strict indepartarii ganglionului santinela spre deosebire de restul cazurilor in care s-au folosit alte abordari chirurgicale.

La Royal Hospital Bucharest, pacientele beneficiază de tehnici avansate de diagnosticare a cancerului mamar, de metode noi de biopsiere a ganglionilor santinelă și de metode conservatoare de tratament al cancerului mamar, având același scop final : o rată cât mai mare de vindecare a tuturor cazurilor de cancer mamar.

Ecografia (sonoelastografia) de sân

Principala metodă de diagnosticare a cancerului de sân, la femeile cu vârste sub 40 de ani.

Vezi aici ecografia mamară
Excelență în chirurgia sânului

Echipa medicală Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN
DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii
DR. CRISTIAN JUMUGA
DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii
DR. GABRIELA JUMUGA
DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii
DR. MIRELA VASILE
DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii
DR. GEORGE DIACONU
DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii