Tomografia computerizată (CT) poate fi efectuată GRATUIT

cu bilet de trimitere de la medicul specialist prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Fără timpi de așteptare, computer tomograf cu programare rapidă

Ce este CT-ul?

CT-ul este o procedură de imagistică medicală care se realizează cu un tomograf, un aparat ce emite raze X. Aceste imagini sunt prelucrate, ulterior, de un computer. Tehnologia poate să redea imagini 3D ale întregului organism uman, sau, după caz, ale anumitor regiuni, organe interne, vase de sânge, oase.

În cadrul tomografiei computerizate, un fascicul îngust de raze X este îndreptat către un pacient și rotit rapid, în jurul corpului acestuia. Sunt produse, astfel, semnale procesate de computerul aparatului, generând imagini în secțiune transversală ale regiunilor corporale examinate.

Cum se desfășoară o ședință de Computer Tomograf (CT)?

În timpul unei scanări computer tomograf (CT), un pacient stă întins pe un pat care se mișcă încet, printr-un portal. În acest timp, tubul cu raze X se rotește în jurul corpului pacientului, împrăștiind fascicule înguste de raze X prin corp. Scannerele CT folosesc detectoare digitale speciale de raze X, poziționate la un nivel opus sursei de raze X.

Pe măsură ce razele X părăsesc pacientul, acestea sunt preluate de respectivele detectoare și transmise unui computer. Odată ce computerul aparatului colectează un număr succesiv de astfel de imagini, se poate forma o imagine 3D a pacientului. Imaginea 3D permite identificarea și localizarea mai ușoară a structurilor de bază, precum și a potențialelor tumori și probleme de sănătate.

Când se recomandă un Computer Tomograf (CT)?

Tomografia computerizată se recomandă în identificarea mai multor afecțiuni sau leziuni, în diferite regiuni ale corpului. 

  • De exemplu, CT-ul a devenit un instrument esențial de screening în detectarea posibilelor tumori sau leziuni abdominale. 
  • O scanare computer tomograf (CT) a inimii poate fi efectuată atunci când sunt se suspectează diferite tipuri de boli sau anomalii la nivelul inimii. 
  • CT-ul mai poate fi, de asemenea, utilizat pentru a vizualiza zona capului, în vederea identificării unor leziuni, tumori, cheaguri de sânge care pot conduce la AVC, hemoragie și alte probleme de sănătate. 
  • În examinarea plămânilor, se poate utiliza CT-ul, pentru a dezvălui prezența tumorilor, a emboliilor pulmonare, a excesului de lichid, precum și a altor afecțiuni precum emfizemul sau pneumonia. 
  • Totodată, o examinare CT este fundamentală atunci când se suspectează fracturi osoase complexe, articulații erodate sever, sau tumori osoase, deoarece CT-ul oferă informații foarte detaliate.
  • CT-ul mai poate fi folosit și ca ghid în procedurile chirurgicale, biopsie, radioterapie. 
  • Cu ajutorul acestei proceduri, se poate monitoriza și eficiența anumitor tratamente, precum cele împotriva cancerului. 

Ce este substanța de contrast?

Structurile complexe ale corpului, precum oasele, sunt mai ușor de vizualizat în CT, în timp ce țesuturile moi variază în capacitatea lor de a opri razele X, ceea ce le poate face mai dificil de observat. 

Din acest motiv, au fost dezvoltate așa-numitele substanțe de contrast intravenoase, care sunt foarte vizibile în timpul unui CT, deoarece opresc razele X, și sunt, totodată, niște substanțe sigure pentru pacienți. 

  • De exemplu, în examinarea sistemului circulator, se poate administra o substanță de contrast pe bază de iod, în fluxul sangvin, pentru a ajuta la iluminarea vaselor de sânge. Acest tip de procedură se utilizează pentru a identifica potențialele obstrucții în vasele de sânge, inclusiv în cele ale inimii. Totodată substanța de contrast demonstrează cum sunt vascularizate organele cărnoase (ficat, splină, pancreas, rinichi, mușchi etc.) 
  • Agenții de contrast se pot administra și oral, tot pe bază de iod, și sunt utilizați în imagistica Computer Tomograf (CT) a sistemului digestiv, inclusiv a esofagului, stomacului și tractului gastrointestinal. 

Există riscuri?

În timpul unei examinări CT, pacientul este supus, pentru scurt timp, la radiații ionizante. Cantitatea acestora este mai mare decât cea obținută în timpul unei radiografii simple, deoarece CT-ul adună informații mult mai detaliate. Totuși, este important pentru pacienți să știe că CT-ul nu provoacă efecte și daune pe termen lung, în majoritatea cazurilor. 

Beneficiile diagnostice ale CT-ului corect indicat depășesc întotdeauna riscurile iradierii, iar acest concept este valabil în toate explorările din radiologie. Specialiștii Royal Hospital utilizează cea mai mică doză de radiații posibilă, pentru obținerea informațiilor medicale necesare. Totodată, aparatele moderne care fac tomografie computerizată sunt mai performante, mai rapide, și necesită mai puține radiații decât aparatele utilizate în trecut. 

Computer Tomograf (CT) la Royal Hospital

În cadrul Royal Hospital București, folosim unul dintre cele mai performante aparate CT de pe piață- Somaton go.Top. Acesta este construit pentru personalizarea procesului de investigații, permițând operatorilor să îl adapteze la nevoile individuale ale pacienților. 

Pentru mai multe detalii referitoare despre procedura de CT la Royal Hospital, despre aparatul Somaton go.Top și, bineînțeles, despre nevoile tale în materie de CT, te invităm să îți faci o programare

Royal Hospital Bucharest, Splaiul Unirii nr. 313A Sector 3, București